Pripomoček za odstranjevanje klopov Dr. Kapiller Tick remover spoon (1 kos)

Pripomoček za odstranjevanje klopov Dr. Kapiller Tick remover spoon (1 kos)

Pripomoček za odstranjevanje klopov Dr. Kapiller Tick remover spoon (3 kos)

Pripomoček za odstranjevanje klopov Dr. Kapiller Tick remover spoon (3 kos)

6,99 €
Razpoložljivost: Na zalogi (446) kos
SKU
24508

Pripomoček za odstranjevanje klopov

Navodila za uporabo

Definicija klopov

Klopi so atropodni zajedavci, podobni klopom, ki sesajo kri (ektoparaziti). Na Zemlji je trenutno prisotnih okoli 800 vrst klopov.

Kako klopi napadejo?

Doslej so klopi prisotni v vrtovih in javnih parkih v vaseh in mestih po Evropi, med drugim tudi v naši državi.

Klopi, ki imajo oči, na primer severni ornamentirani klop (Dermacentor Reticulatus, pogosto ga najdemo pri psih), živijo v travi. Zadržujejo se na senčni strani trave in čakajo na “žrtev”. Na žrtev se povzpnejo od spodaj.

Slepi klopi brez oči, na primer gozdni klop (Ixodes Ricinus), živijo v listnatih gozdovih in grmovitih predelih. S pomočjo kleščam podobnega zaključka nog lahko se lahko na žrtev poženejo z višine 1–1,5 metra.

Katere bolezni v Evropi povzročajo klopi?

Babezioza, erlihioza, lymska borelioza, mediteranska vročica, vročica Q, tibola, tularemija (virus encefalitisa ali meningitisa) itd.

Zakaj je pomembno, da prisesanega klopa odstranimo tako, da mu ne povzročimo bolečine?

Če klopa stisnemo s prsti ali pinceto oz. uporabljamo kakršnekoli kemične izdelke, npr. mast ali olje, bo to povzročilo dušilni učinek. Klop zaradi boja za življenje v tem primeru pljune patogene klice (protozone, bakterije in virusi) v rano na žrtvi ter s tem povzroči okužbe in bolezni.

V čem so prednosti uporabe pripomočka za odstranjevanje klopov?

Pripomoček za odstranjevanje klopov ne stiska telesa klopa med odstranjevanjem iz kože ljudi in živali, saj je pritisk usmerjen na kožo žrtve. Klop zato izgubi svoj položaj in se nasloni

Uporaba pripomočka za odstranjevanje klopov:

Uporaba pripomočka za odstranjevanje klopov:


1.    Pripomoček za enkratno uporabo odvijte iz embalaže. Oba konca stisnite skupaj in pripomoček je pripravljen za uporabo.
2.    Dvignite oz. stisnite kožo okoli klopa, da bo klop na vrhu.
3.    Na kožo okoli klopovega ugriza nanesite antiseptično sredstvo z namočeno vato ali gazo (npr. dermalna raztopina Betadine).
4.    Potisnite zarezo v obliki črke V v »žlički« pripomočka pod vrat klopa, tako da je prisesani del klopa v zarezi.
5.    Pritisnite pripomoček za odstranjevanje klopov na kožo žrtve in ga izmenično osemkrat do desetkrat zavrtite v levo in v desno. Posledično bo klop padel v rob žličke.  Mesto ugriza klopa je potrebno obdelati z dezinfekcijskim sredstvom, npr. Betadine. Po uporabi je potrebno pripomoček skupaj s klopom zavreči, npr. vrniti nazaj v prvotno embalažo pripomočka in odstraniti v zabojnik za nevarne odpadke v primerni ustanovi. Klopa bi bilo potrebno testirati s testom Fassisi® BoTick Test, da preverite vsebnost bakterij, ki povzročajo lymsko boreliozo.

 Pozor!

○ Pripomoček za odstranjevanje klopov ni primeren za odstranjevanje prisesanih klopov iz delov telesa, kjer ni dovolj prostora za pripomoček, npr. ušesa in nos. V takšnih primerih se posvetujte z zdravnikom ali veterinarjem.

○ Zaradi globalnega segrevanja je nevarnost klopov prisotne vse leto. Prijatelje in znanje opozorite na nenehno nevarnost klopov.

○ Pripomoček za odstranjevanje klopov shranjujte izven dosega otrok. Shranjen naj bo v suhem in hladnem prostoru.

○ Zaradi varnosti vaših dvonožnih in štirinožnih najdražjih naj bo pripomoček za odstranjevanje klopov del vaše domače lekarne, del izletniškega nahrbtnika in v škatli za prvo pomoč v vašem avtomobilu.